Juridisch Nieuws
- een grote winkelketen plots en zonder redelijke opzeggingstermijn een al lang bestaande commerciële relatie met een kleine producent of leverancier verbreekt,
- een essentiële afnemer die door hem bepaalde lage prijzen verkrijgt van een kleine partner omdat die grote speler met een abrupte beëindiging van de handelsbetrekking dreigt,
- een belangrijke leverancier die plots eenzijdig de aankoopprijzen verhoogt en dat zonder de mogelijkheid te geven om binnen een redelijke termijn onder redelijke voorwaarden en tegen redelijke kosten een beroep te toen op een andere gelijkwaardige bevoorradingsbron,
- een grote internationale brouwerij die rechtstreeks onbillijke contractuele voorwaarden oplegt aan kleine cafés, enz.
- Is er sprake van misbruik van economische afhankelijkheid bij het sluiten van mijn overeenkomst?
- Hoe kan ik vermijden dat ik mij blootstel aan sancties (boetes, dwangsommen, enz.) bij het sluiten van mijn overeenkomst?
Misbruik van economische afhankelijkhied
Wat is economische afhankelijkheid?
Sinds 22 augustus 2020 wordt het misbruik van economische afhankelijkheid gesanctioneerd door de nieuwe B2B- wet.
Met economische afhankelijkheid wordt een situatie bedoeld waarin een onderneming een zekere marktkracht bezit die haar in staat stelt om een relatieve dominantie uit te oefenen op haar partners en om prestaties en voorwaarden op te leggen die ze niet zou kunnen opleggen zonder deze marktkracht.
In relaties van onderaannemers, franchise, exclusieve verkoopconcessie, distributiesysteem, enz. werken talrijke ondernemingen samen met partners waarvan zij in zekere mate afhankelijk zijn en die een bepaalde marktkracht hebben.
De nieuwe b2b-wet verbiedt ondernemingen misbruik te maken van de positie van economische afhankelijkheid van een andere onderneming waardoor de mededinging kan worden aangetast op de betrokken Belgische markt of een wezenlijk deel ervan.
Deze misbruikpraktijken worden gekenmerkt door een onevenwicht in de positie van ondernemingen ten opzichte van elkaar.
De onderneming in een positie van economische afhankelijkheid beschikt op haar beurt niet over een redelijk equivalent alternatief, beschikbaar binnen een redelijke termijn, onder redelijke voorwaarden en tegen redelijke kosten.
De wet verbiedt dus niet de economische afhankelijkheidspositie, maar wel het misbruik maken ervan.
Van misbruik van economische afhankelijkheid is bijvoorbeeld sprake wanneer:
Sancties
Wanneer de Belgische Mededingingsautoriteit vaststelt dat er sprake is van een misbruik van economische afhankelijkheid kan het aan elk van de betrokken ondernemingen geldboetes opleggen van maximaal 2% van hun omzet.
De Mededingingsautoriteit kan eveneens dwangsommen opleggen tot 2% van de gemiddelde dagelijkse omzet per dag vertraging, bijvoorbeeld om voorlopige maatregelen te doen naleven.
Daarnaast kan een overeenkomst die werd gesloten met misbruik van een positie van economische afhankelijkheid nietig worden verklaard.
Tot slot kan het misbruik van economische afhankelijkheid er toe leiden dat een overeenkomst al dan niet gesloten kan worden. Dit kan eveneens de buitencontractuele aansprakelijkheid van de betrokken ondernemingen met zich meebrengen.
Inwerkingtreding
Deze regeling was het tweede onderdeel van de zogenaamde B2B- wet van 4 april 2019 dat in werking trad, namelijk op 1 juni 2020. De andere onderdelen, een verbod op oneerlijke marktpraktijken en een verbod op oneerlijke bedingen in overeenkomsten tussen ondernemingen, traden/treden respectievelijk op 1 september 2019 en 1 december 2020 in werking. De wetgever voerde de nieuwe regels voor relaties tussen ondernemingen in via de zogenaamde B2B-wet van 4 april 2019.
Vragen over het misbruik van economische afhankelijkheid?
Contacteer ons meteen voor een persoonlijke afspraak. Vanzelfsprekend kan dat veilig en volledig online (ons volledig dossierbeheer is al jaren digitaal).
Defensis Advocatenkantoor
Joris Durinck
+32 (0)2 892 60 83 (rechtstreeks)
Wouter Van Cutsem
+32 (0)2 892 60 71 (rechtstreeks)
+32 (0)2 892 60 70 (administratie)
Archief
- Juli 20222
- Maart 20222
- December 20211
- Juni 20211
- November 20202
- Juni 20201
- Mei 20201
- Maart 20201
- Januari 20201
- November 20182